Przejdź do głównej zawartości

Syrop z miodu, cytryny i imbiru na przeziębienie, kaszel i nie tylko :)

Dziś troszkę inna tematyka, ale do działu Smacznie i zdrowo jak najbardziej pasuje :) Ostatnio po raz kolejny przygotowałem syrop z miodu, cytryny i imbiru, a to dlatego, że świetnie sprawdza się w zwalczaniu przeziębienia i kaszlu. W sumie zażywam go profilaktycznie, ale jak do tej pory przeziębienie i kaszel omija mnie szerokim łukiem. Wiadomo, lepiej zapobiegać niż leczyć, więc warto sięgać po to co dobroczynnie wpływa na nasz organizm i jest w zasięgu ręki i co ważne nie jest tabletką z apteki. 
Aby przygotować wspomniany syrop potrzebny będzie słoik, cytryna, miód i imbir. Przygotowanie trwa chwilę, a syrop wystarczy na długo. Ja spożywam łyżeczkę syropu każdego ranka przed śniadaniem, oczywiście jak nie zapomnę :) Półlitrowy słoik syropu wystarcza mi na kilka tygodni, a nie jestem jedyną osobą, która go spożywa.
Cytrynę kroję w plasterki, a następnie w jeszcze drobniejsze kawałki. Imbir ścieram na tarce, a jeżeli chodzi o miód najlepiej zaopatrzyć się w płynny z lipy bądź też spadziowy.
Cytryna powinna być ekologiczna, ale ciężko taką dostać. Mi udało się kupić niewoskowaną, którą dokładnie umyłem następnie po kilka minut płukałem w wodzie o kwaśnym odczynie, a następnie wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. W ten sposób, chciałem się pozbyć substancji chemicznych i bakterii ze skórki.

Na półlitrowy słoik zużywam około 350 g miodu, 2,5 cytryny oraz około 5 cm kawałek imbiru.
Do wyparzonego słoika wlewam trochę miodu, tak aby zakryć dno, wkładam warstwę cytryny i dodaję trochę imbiru, a następnie zalewam to miodem. Po czym znów dodaję warstwę cytryny, imbir i ponownie zalewam miodem. Postępuję  tak aż do wypełnienia słoika, kończąc jego wypełnianie warstwą miodu.

Następnie słoik z zawartością trafia do lodówki i gotowy jest do spożycia na następny dzień.

Jeżeli macie inne pomysły na sporządzenie podobnego syropu czekam na komentarze :)


Zobacz także:

Komentarze

  1. Dzięki za przepis, chętnie wypróbuję !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że syrop będzie smakował. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Również chętnie wypróbuję bo ostatnio chorobsko ciągnie sie za nami...codzienne kedzeniecebulo, czosnku nie pomoglo. Strasznie się nam zaczął ten rok ale myślę ze bedzie lepiej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jeżeli chodzi o kaszel i przeziębienia jak na razie jest świetnie, ale podkreślam, stosuję syrop profilaktycznie. Cytryna, miód, imbir to samo zdrowie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Przyda się. Muszę zrobić, bo jakoś niewyraźnie dzisiaj się czuję. Dziękuję:):):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc :) Pozdrawiam serdecznie :):):)

      Usuń
  4. Ja kupiłam właśnie miód spadziowy z sosny. Super smak i podobno mega zdrowy na przeziębienia. Biorę się za produkcję tego syropku. Tylko jest problem z ekologiczną cytryną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód spadziowy jest bardzo smaczny i faktycznie bardzo zdrowy. A cytrynę można oczyścić w wodzie z kwaskiem cytrynowym bądź octem, a następnie w wodzie z sodą oczyszczoną. Lepsza tak oczyszczona cytryna jak żadna. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Takiego syropu jeszcze nie robiłam nie piłam. Mam nadzieję, że kaszel mnie nie dorwie, a jak mu się uda, to zrobię syrop z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej zapobiegać niż leczyć, więc warto go pić profilaktycznie, aby kaszel się nie pojawił :) Z pozdrowieniami G.

      Usuń
  6. Wyciskam cytrynę dodaje imbir zalewam woda gorącą,dodaje miód....Wszystko ad hoc

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyciskam cytrynę dodaje imbir zalewam woda gorącą,dodaje miód....Wszystko ad hoc

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Jeżeli zechcesz zostawić komentarz, będę Tobie bardzo wdzięczny. Serdecznie pozdrawiam :)

Popularne posty z tego bloga

Szałwia omszona (Salvia nemorosa)- wygląd, uprawa i pielęgnacja

Szałwia omszona (Salvia nemorosa) jest jedną z moich ulubionych bylin. Pierwszą sadzonkę tej rośliny nabyłem (jak dobrze pamiętam) w 2007 roku. Od tamtej pory w okresie kwitnienia zachwyca przepiękną i bardzo wyrazistą barwą kwiatów. Poniżej zdjęcia i kilka informacji o roślinie oraz jej uprawie i pielęgnacji.

Dereń biały (Cornus alba) – cięcie derenia białego

W okresie zimy szczególnie cenimy rośliny zimozielone, rośliny o oryginalnym pokroju czy też o barwnych pędach. To dzięki nim ogród w tym smutniejszym okresie, także zachwyca i zachęca do zimowych spacerów. Szczególnie cennym krzewem jest z pewnością dereń biały o ładnie przebarwiających się  pędach.

Wierzba japońska 'Hakuro nishiki'- Salix integra (wierzba całolistna)- wymagania, pielęgnacja, cięcie …

Wierzba całolistna zwana japońską w odmianie ‘Hakuro nishiki’ to jedna z najczęściej uprawianych wierzb w naszych ogrodach. Nie dziwię się, ponieważ jest wyjątkowo dekoracyjna, a poza tym ma tak niewielkie wymagania i zazwyczaj przy odpowiedniej pielęgnacji nie sprawia większych problemów.

Hortensje- najpopularniejsze gatunki i uprawa

Hortensje należą do najbardziej znanych i lubianych krzewów, uprawianych w naszych ogrodach. Naturalne siedliska hortensji występują w Ameryce oraz Azji, a znanych jest ponad 20 gatunków zaliczanych do rodzaju.

Krokosmia ogrodowa (krokosmia, montbrecja, montbrecja ogrodowa, cynobrówka)- opis rośliny, warunki uprawy i pielęgnacja krokosmii

Minęło już z osiem, a może dziewięć lat, kiedy w moje ręce (całkiem przypadkiem) trafiły bulwocebule (łuskobulwy) krokosmii ogrodowej. Nie wiedziałem wówczas co z nich wyrośnie, a okazało się, że bardzo dekoracyjna i w mojej okolicy mało znana roślina. Obecnie wiedząc o jej wymaganiach cieszę się, że w ogóle zakwitła, a kwitnienie z każdym rokiem było coraz obfitsze. Niestety po kilku latach nadeszła mniej przyjazna zima, która prawie pozbawiła mnie tej rośliny.

Dalie- uprawa i pielęgnacja

W drugiej połowie maja do gruntu wysadzam dalie, zwane georginiami. Te zróżnicowane rośliny znakomicie czują się w moim ogrodzie. Może nie stworzyłem im warunków jakie mają w Meksyku i Gwatemali- skąd pochodzą, ale nie przeszkadza im to, aby pięknie kwitnąć, każdego roku. Dodam, że nazwa dalia pochodzi od nazwiska Andreasa Dala, znanego botanika.

Aster rozkrzewiony (Aster divaricatus,Eurybia divaricata)- wygląd, uprawa i pielęgnacja

W okresie jesiennym w ogrodach królują astry, zazwyczaj nowobelgijskie, nowoangielskie, a także krzaczaste. Mniej znanym gatunkiem, ale także wartym uwagi jest aster rozkrzewiony (Aster divaricatus).

Goździk brodaty (Dianthus barbatus)- wygląd, uprawa i pielęgnacja

Uprawiane w ogrodach goździki brodate, zwane także kamiennymi zazwyczaj osiągają do około 40- 50 cm wysokości. Czasem mogą być wyższe, choć coraz częściej wybieramy odmiany karłowe, których wysokość osiąga około 30 cm. Karłowe goździki nie są tak narażone na pokładanie jak odmiany wyższe, zwłaszcza w deszczowe i wietrzne dni.

Sumak octowiec, sumak odurzający (Rhus typhina)- uprawa i pielęgnacja

Ogniste barwy w ogrodach, parkach, lasach to wizytówka jesieni, a więc pory roku, w której rośliny szykują się do zimy, a więc okresy spoczynku. Z pewnością dekoracyjność roślin w tym okresie jest bardzo zróżnicowana, zależna również od intensywności przebarwień na liściach. Wśród drzew i krzewów wyróżnimy wiele pięknie przebarwiających się gatunków, jednak w tym wpisie skupię się na "ognistym" sumaku.

Laurowiśnia wschodnia (Prunus laurocerasus)- uprawia i pielęgnacja

W sierpniu ubiegłego roku minęło siedem lat jak w moim ogrodzie pojawiły się cztery laurowiśnie wschodnie. Kilkunastoletnie okazy otrzymałem w prezencie. Zadziwiły mnie rozmiarami, jednak były trochę zaniedbane i prawie „łyse”. Musiałem podjąć konkretne kroki, aby tych krzewów nie stracić.