Bluszcz pospolity (Hedera helix)- pnącza w ogrodzie

Obraz
Moje ulubione pnącza to tytułowy bluszcz pospolity (Hedera helix) oraz hortensja pnąca (Hydrangea petiolaris), które z powodzeniem uprawiałem w ogrodzie. Jak dla mnie oba pnącza fantastycznie prezentują się, otulając sędziwe drzewa i warto zaprosić je do ogrodu, jeżeli mamy tylko odpowiednie stanowisko. Bluszcz pospolity cenię ze względu na dekoracyjne liście, łatwość uprawy, tolerancyjność, a także wszechstronność jeżeli chodzi o zastosowanie. Zakątki z bluszczem pospolitym są bardzo klimatyczne, trochę bajkowe, z pewnością interesujące. Na tle ściany z bluszczu rewelacyjnie prezentują się nie tylko wyraziście kwitnące krzewy i byliny, takie jak np. azalie, różaneczniki, naparstnice, ale także byliny dekoracyjnez liści, takie jak tarczownica tarczowata, funkie, paprocie czy też rodgersje. Bluszcz pospolity (Hedera helix) jest reprezentantem rodzaju Hedera, z rodziny araliowatych, obejmującym zaledwie kilka gatunków m.in. bluszcz kolchidzki, charakteryzujący się m.in. większymi liśćmi…

Syrop z miodu, cytryny i imbiru na przeziębienie, kaszel i nie tylko :)

Dziś troszkę inna tematyka, ale do działu Smacznie i zdrowo jak najbardziej pasuje :) Ostatnio po raz kolejny przygotowałem syrop z miodu, cytryny i imbiru, a to dlatego, że świetnie sprawdza się w zwalczaniu przeziębienia i kaszlu. W sumie zażywam go profilaktycznie, ale jak do tej pory przeziębienie i kaszel omija mnie szerokim łukiem. Wiadomo, lepiej zapobiegać niż leczyć, więc warto sięgać po to co dobroczynnie wpływa na nasz organizm i jest w zasięgu ręki i co ważne nie jest tabletką z apteki. 
Aby przygotować wspomniany syrop potrzebny będzie słoik, cytryna, miód i imbir. Przygotowanie trwa chwilę, a syrop wystarczy na długo. Ja spożywam łyżeczkę syropu każdego ranka przed śniadaniem, oczywiście jak nie zapomnę :) Półlitrowy słoik syropu wystarcza mi na kilka tygodni, a nie jestem jedyną osobą, która go spożywa.
Cytrynę kroję w plasterki, a następnie w jeszcze drobniejsze kawałki. Imbir ścieram na tarce, a jeżeli chodzi o miód najlepiej zaopatrzyć się w płynny z lipy bądź też spadziowy.
Cytryna powinna być ekologiczna, ale ciężko taką dostać. Mi udało się kupić niewoskowaną, którą dokładnie umyłem następnie po kilka minut płukałem w wodzie o kwaśnym odczynie, a następnie wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. W ten sposób, chciałem się pozbyć substancji chemicznych i bakterii ze skórki.

Na półlitrowy słoik zużywam około 350 g miodu, 2,5 cytryny oraz około 5 cm kawałek imbiru.
Do wyparzonego słoika wlewam trochę miodu, tak aby zakryć dno, wkładam warstwę cytryny i dodaję trochę imbiru, a następnie zalewam to miodem. Po czym znów dodaję warstwę cytryny, imbir i ponownie zalewam miodem. Postępuję  tak aż do wypełnienia słoika, kończąc jego wypełnianie warstwą miodu.

Następnie słoik z zawartością trafia do lodówki i gotowy jest do spożycia na następny dzień.

Jeżeli macie inne pomysły na sporządzenie podobnego syropu czekam na komentarze :)


Zobacz także:

Komentarze

  1. Dzięki za przepis, chętnie wypróbuję !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że syrop będzie smakował. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Również chętnie wypróbuję bo ostatnio chorobsko ciągnie sie za nami...codzienne kedzeniecebulo, czosnku nie pomoglo. Strasznie się nam zaczął ten rok ale myślę ze bedzie lepiej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jeżeli chodzi o kaszel i przeziębienia jak na razie jest świetnie, ale podkreślam, stosuję syrop profilaktycznie. Cytryna, miód, imbir to samo zdrowie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Przyda się. Muszę zrobić, bo jakoś niewyraźnie dzisiaj się czuję. Dziękuję:):):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc :) Pozdrawiam serdecznie :):):)

      Usuń
  4. Ja kupiłam właśnie miód spadziowy z sosny. Super smak i podobno mega zdrowy na przeziębienia. Biorę się za produkcję tego syropku. Tylko jest problem z ekologiczną cytryną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód spadziowy jest bardzo smaczny i faktycznie bardzo zdrowy. A cytrynę można oczyścić w wodzie z kwaskiem cytrynowym bądź octem, a następnie w wodzie z sodą oczyszczoną. Lepsza tak oczyszczona cytryna jak żadna. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Takiego syropu jeszcze nie robiłam nie piłam. Mam nadzieję, że kaszel mnie nie dorwie, a jak mu się uda, to zrobię syrop z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej zapobiegać niż leczyć, więc warto go pić profilaktycznie, aby kaszel się nie pojawił :) Z pozdrowieniami G.

      Usuń
  6. Wyciskam cytrynę dodaje imbir zalewam woda gorącą,dodaje miód....Wszystko ad hoc

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyciskam cytrynę dodaje imbir zalewam woda gorącą,dodaje miód....Wszystko ad hoc

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Jeżeli zechcesz zostawić komentarz, będę Tobie bardzo wdzięczny. Serdecznie pozdrawiam :)

Popularne posty z tego bloga

Krokosmia ogrodowa (krokosmia, montbrecja, montbrecja ogrodowa, cynobrówka)- opis rośliny, warunki uprawy i pielęgnacja krokosmii

Bluszcz pospolity (Hedera helix)- pnącza w ogrodzie

Sumak octowiec, sumak odurzający (Rhus typhina)- uprawa i pielęgnacja

Aloes ościsty- Aloe aristata (Rośliny w obiektywie)

Ognik szkarłatny- uprawa i pielęgnacja