Dziś troszkę inna tematyka, ale do działu Smacznie i zdrowo jak najbardziej pasuje :) Ostatnio po raz kolejny przygotowałem syrop z miodu, cytryny i imbiru, a to dlatego, że świetnie sprawdza się w zwalczaniu przeziębienia i kaszlu. W sumie zażywam go profilaktycznie, ale jak do tej pory przeziębienie i kaszel omija mnie szerokim łukiem. Wiadomo, lepiej zapobiegać niż leczyć, więc warto sięgać po to co dobroczynnie wpływa na nasz organizm i jest w zasięgu ręki i co ważne nie jest tabletką z apteki.
Aby przygotować wspomniany syrop potrzebny będzie słoik, cytryna, miód i imbir. Przygotowanie trwa chwilę, a syrop wystarczy na długo. Ja spożywam łyżeczkę syropu każdego ranka przed śniadaniem, oczywiście jak nie zapomnę :) Półlitrowy słoik syropu wystarcza mi na kilka tygodni, a nie jestem jedyną osobą, która go spożywa.
Cytrynę kroję w plasterki, a następnie w jeszcze drobniejsze kawałki. Imbir ścieram na tarce, a jeżeli chodzi o miód najlepiej zaopatrzyć się w płynny z lipy bądź też spadziowy.
Cytryna powinna być ekologiczna, ale ciężko taką dostać. Mi udało się kupić niewoskowaną, którą dokładnie umyłem następnie po kilka minut płukałem w wodzie o kwaśnym odczynie, a następnie wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. W ten sposób, chciałem się pozbyć substancji chemicznych i bakterii ze skórki.
Na półlitrowy słoik zużywam około 350 g miodu, 2,5 cytryny oraz około 5 cm kawałek imbiru.
Do wyparzonego słoika wlewam trochę miodu, tak aby zakryć dno, wkładam warstwę cytryny i dodaję trochę imbiru, a następnie zalewam to miodem. Po czym znów dodaję warstwę cytryny, imbir i ponownie zalewam miodem. Postępuję tak aż do wypełnienia słoika, kończąc jego wypełnianie warstwą miodu.
Następnie słoik z zawartością trafia do lodówki i gotowy jest do spożycia na następny dzień.
Jeżeli macie inne pomysły na sporządzenie podobnego syropu czekam na komentarze :)
Zobacz także:
Dzięki za przepis, chętnie wypróbuję !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mam nadzieję, że syrop będzie smakował. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńRównież chętnie wypróbuję bo ostatnio chorobsko ciągnie sie za nami...codzienne kedzeniecebulo, czosnku nie pomoglo. Strasznie się nam zaczął ten rok ale myślę ze bedzie lepiej...
OdpowiedzUsuńU mnie jeżeli chodzi o kaszel i przeziębienia jak na razie jest świetnie, ale podkreślam, stosuję syrop profilaktycznie. Cytryna, miód, imbir to samo zdrowie. Pozdrawiam :)
UsuńPrzyda się. Muszę zrobić, bo jakoś niewyraźnie dzisiaj się czuję. Dziękuję:):):):)
OdpowiedzUsuńNa pewno nie zaszkodzi, a może pomóc :) Pozdrawiam serdecznie :):):)
UsuńJa kupiłam właśnie miód spadziowy z sosny. Super smak i podobno mega zdrowy na przeziębienia. Biorę się za produkcję tego syropku. Tylko jest problem z ekologiczną cytryną.
OdpowiedzUsuńMiód spadziowy jest bardzo smaczny i faktycznie bardzo zdrowy. A cytrynę można oczyścić w wodzie z kwaskiem cytrynowym bądź octem, a następnie w wodzie z sodą oczyszczoną. Lepsza tak oczyszczona cytryna jak żadna. Pozdrawiam :)
UsuńTakiego syropu jeszcze nie robiłam nie piłam. Mam nadzieję, że kaszel mnie nie dorwie, a jak mu się uda, to zrobię syrop z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńLepiej zapobiegać niż leczyć, więc warto go pić profilaktycznie, aby kaszel się nie pojawił :) Z pozdrowieniami G.
UsuńWyciskam cytrynę dodaje imbir zalewam woda gorącą,dodaje miód....Wszystko ad hoc
OdpowiedzUsuńWyciskam cytrynę dodaje imbir zalewam woda gorącą,dodaje miód....Wszystko ad hoc
OdpowiedzUsuń