Owoce jarzębiny a zdrowie


Owoce oraz kwiaty jarzębiny od dawien dawna wykorzystywane były w medycynie ludowej. Ich właściwości lecznicze wynikają z zawartości substancji biologicznie czynnych, wykazujących dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Owoce są bogate w kwasy organiczne, flawonoidy oraz witaminy A, E, K, P. Witaminę C zawierają w takiej ilości, że mogłyby konkurować z cytrusami.
Sorbus aucuparia

Owoce jarzębiny dojrzewają już w sierpniu, ale o spożyciu w stanie surowym nie może być mowy. Dopiero poddane obróbce termicznej (działanie ujemnej temperatury bądź sparzenie owoców) stają się zdatne do spożycia. W stanie surowym są bardzo gorzkie- to działanie sorbiny, a poza tym zawierają kwas parasorbinowy, który może doprowadzić do zatrucia. Objawy zatrucia to przede wszystkim wymioty połączone z biegunką.
Jarzębinę można wykorzystać do produkcji dżemów, nalewek, jarzębiaka. Owoce zwiększają odporność na przeziębienie oraz mogą zostać wykorzystane m.in. w przypadku niewydolności nerek, przy biegunce oraz przy innych problemach związanych z układem pokarmowym.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Jeżeli zechcesz zostawić komentarz, będę Tobie bardzo wdzięczny. Serdecznie pozdrawiam :)

Popularne posty z tego bloga

Krokosmia ogrodowa (krokosmia, montbrecja, montbrecja ogrodowa, cynobrówka)- opis rośliny, warunki uprawy i pielęgnacja krokosmii

Czy hortensja ogrodowa (Hydrangea macrophylla) wymaga cięcia?

Rojniki (Sempervivum)- przedstawienie rodzaju, uprawa i pielęgnacja