Zawilec grecki, zawilec powabny, zawilec wdzięczny (Anemone blanda)- kwiaty wczesnej wiosny

Obraz
Zawilce są na tyle zróżnicowane gatunkowo, że mogą cieszyć swoim kwitnieniem od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Mam kilka ulubionych, a jednym z nich jest zawilec grecki. Bardzo późno przeze mnie odkryty, początkowo z wcześnie kwitnących zawilców skupiony byłem na zawilcu gajowym, którego łany mogłem podziwiać w lasach liściastych, otaczających moją rodzinną miejscowość. Zawilec grecki tak jak zawilec gajowy, wspaniale prezentuje się w naturalizowanych zakątkach ogrodu, posadzony między krzewami i drzewami liściastymi, które na zimę tworzą naturalne zabezpieczenie bulw przed zimową zawieruchą.

Jak usunąć pestycydy i groźne bakterie z warzyw i owoców- prosty sposób na zdrowsze warzywa i owoce!

Nie każdy ma możliwość spożywania warzyw i owoców z własnego ogródka. Bardzo często warzywa i owoce kupujemy w marketach. Pochodzące z upraw konwencjonalnych nie są wolne od środków ochrony roślin. Aby pozbyć się "chemii" z powierzchni warzyw i owoców, a także groźnych bakterii i pasożytów, wystarczy umyć je w zakwaszonej wodzie, następnie  w wodzie o odczynie alkalicznym, po czym dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
Usuwanie pestycydów z owoców i warzyw

Od jakiegoś czasu postępuję zgodnie z tym, co napisałem powyżej i chcę się tym z Wami podzielić. Być może komuś ta informacja się przyda :) Wiem, że nie można uchronić się od wszechobecnej "chemii",  ale uważam, że warto zrobić wszystko co możliwe, aby było jej jak najmniej w naszym życiu. 

Wszystko zaczęło się od cytrusów, których jestem smakoszem. Obecnie myję już zdecydowaną większość warzyw i owoców, które trafiają na mój stół :) 

Na samym początku usuwamy m.in. bakterie, myjąc owoce i warzywa w wodzie z dodatkiem substancji zakwaszającej. Zależnie od tego czym dysponuję, stosuję kwasek cytrynowy (3 łyżki na litr wody) bądź ocet winny, a jak nie mam to nawet spirytusowy (pół szklanki na litr wody). Następnie usuwamy pestycydy, myjąc owoce i warzywa w wodzie o odczynie alkalicznym. U siebie stosuję sodę kuchenną w ilości 1 łyżka stołowa na litr wody. Długość moczenia się warzyw i owoców to około 3- 5 minut w pierwszym jak i drugim przypadku. 
Usuwanie pestycydów z owoców i warzyw
Następnie owoce i warzywa dokładnie płuczę pod bieżącą wodą, a po obeschnięciu wędrują na swoje miejsce docelowe, po czym wykorzystywane są w dużej części na pyszne soki :)
 Usuwanie pestycydów z owoców i warzyw

Wyciskanie soków

Zapraszam także na filmik :)

Komentarze

  1. Bardzo dziękuję za cenną informację. Często "dokarmiam" owocowymi deserami moje wnuki, a zależy mi na zdrowiu maluchów, więc będę postępować zgodnie z Twoją radą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) Dużo zdrowia dla wnuków i bardzo dobrze, że babcia "dokarmia" owocowymi deserami, a nie słodyczami. Pozdrawiam serdecznie :):):)

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Jeżeli zechcesz zostawić komentarz, będę Tobie bardzo wdzięczny. Serdecznie pozdrawiam :)

Popularne posty z tego bloga

Szałwia błyszcząca (Salvia splendens)- rozmnażanie szałwii błyszczącej

Pielęgnacja gwiazdy betlejemskiej- jak przechować poinsecję?

Motylek wisetoński- Schizanthus wisetonensis (Rośliny w obiektywie)

Werbena ciekawą alternatywą do ogrodu, na balkon i taras

Runianka japońska 'Variegata'- Pachysandra terminalis 'Variegata' (Rośliny w obiektywie)