Bluszcz pospolity (Hedera helix)- pnącza w ogrodzie

Obraz
Moje ulubione pnącza to tytułowy bluszcz pospolity (Hedera helix) oraz hortensja pnąca (Hydrangea petiolaris), które z powodzeniem uprawiałem w ogrodzie. Jak dla mnie oba pnącza fantastycznie prezentują się, otulając sędziwe drzewa i warto zaprosić je do ogrodu, jeżeli mamy tylko odpowiednie stanowisko. Bluszcz pospolity cenię ze względu na dekoracyjne liście, łatwość uprawy, tolerancyjność, a także wszechstronność jeżeli chodzi o zastosowanie. Zakątki z bluszczem pospolitym są bardzo klimatyczne, trochę bajkowe, z pewnością interesujące. Na tle ściany z bluszczu rewelacyjnie prezentują się nie tylko wyraziście kwitnące krzewy i byliny, takie jak np. azalie, różaneczniki, naparstnice, ale także byliny dekoracyjnez liści, takie jak tarczownica tarczowata, funkie, paprocie czy też rodgersje. Bluszcz pospolity (Hedera helix) jest reprezentantem rodzaju Hedera, z rodziny araliowatych, obejmującym zaledwie kilka gatunków m.in. bluszcz kolchidzki, charakteryzujący się m.in. większymi liśćmi…

Jak usunąć pestycydy i groźne bakterie z warzyw i owoców- prosty sposób na zdrowsze warzywa i owoce!

Nie każdy ma możliwość spożywania warzyw i owoców z własnego ogródka. Bardzo często warzywa i owoce kupujemy w marketach. Pochodzące z upraw konwencjonalnych nie są wolne od środków ochrony roślin. Aby pozbyć się "chemii" z powierzchni warzyw i owoców, a także groźnych bakterii i pasożytów, wystarczy umyć je w zakwaszonej wodzie, następnie  w wodzie o odczynie alkalicznym, po czym dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
Usuwanie pestycydów z owoców i warzyw

Od jakiegoś czasu postępuję zgodnie z tym, co napisałem powyżej i chcę się tym z Wami podzielić. Być może komuś ta informacja się przyda :) Wiem, że nie można uchronić się od wszechobecnej "chemii",  ale uważam, że warto zrobić wszystko co możliwe, aby było jej jak najmniej w naszym życiu. 

Wszystko zaczęło się od cytrusów, których jestem smakoszem. Obecnie myję już zdecydowaną większość warzyw i owoców, które trafiają na mój stół :) 

Na samym początku usuwamy m.in. bakterie, myjąc owoce i warzywa w wodzie z dodatkiem substancji zakwaszającej. Zależnie od tego czym dysponuję, stosuję kwasek cytrynowy (3 łyżki na litr wody) bądź ocet winny, a jak nie mam to nawet spirytusowy (pół szklanki na litr wody). Następnie usuwamy pestycydy, myjąc owoce i warzywa w wodzie o odczynie alkalicznym. U siebie stosuję sodę kuchenną w ilości 1 łyżka stołowa na litr wody. Długość moczenia się warzyw i owoców to około 3- 5 minut w pierwszym jak i drugim przypadku. 
Usuwanie pestycydów z owoców i warzyw
Następnie owoce i warzywa dokładnie płuczę pod bieżącą wodą, a po obeschnięciu wędrują na swoje miejsce docelowe, po czym wykorzystywane są w dużej części na pyszne soki :)
 Usuwanie pestycydów z owoców i warzyw

Wyciskanie soków

Zapraszam także na filmik :)

Komentarze

  1. Bardzo dziękuję za cenną informację. Często "dokarmiam" owocowymi deserami moje wnuki, a zależy mi na zdrowiu maluchów, więc będę postępować zgodnie z Twoją radą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) Dużo zdrowia dla wnuków i bardzo dobrze, że babcia "dokarmia" owocowymi deserami, a nie słodyczami. Pozdrawiam serdecznie :):):)

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Jeżeli zechcesz zostawić komentarz, będę Tobie bardzo wdzięczny. Serdecznie pozdrawiam :)

Popularne posty z tego bloga

Krokosmia ogrodowa (krokosmia, montbrecja, montbrecja ogrodowa, cynobrówka)- opis rośliny, warunki uprawy i pielęgnacja krokosmii

Ognik szkarłatny- uprawa i pielęgnacja

Sumak octowiec, sumak odurzający (Rhus typhina)- uprawa i pielęgnacja

Kamienne ogrodzenie- zrób to sam!